Villa Ockenburgh in Den Haag krijgt een Europa Nostra Award, als blijk van waardering voor de inzet op het gebied van burgerparticipatie en bewustwording.
Europa Nostra is de organisatie met het grootste netwerk in cultureel erfgoed van Europa. De organisatie, ooit opgericht om de architectuur van Venetië te beschermen, onderhoudt nauwe banden met de Europese Unie, de Raad van Europa en Unesco. Jaarlijks reikt Europa Nostra haar erfgoedprijzen uit, verdeeld in verschillende categorieën. Dit jaar gaan de prijzen naar 26 projecten in totaal.
De Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh ontvangt de prijs in de categorie 'Citizens Engagement & Awareness-raising', oftewel: burgerparticipatie en bewustwording. Op 7 oktober is de officiële uitreiking in het concertgebouw van Boekarest in Roemenië.
Tijdens de awardsceremonie op 7 oktober in Boekarest worden ook de winnaars van de Grand Prix en de Publieksprijs bekendgemaakt. Voor die laatste prijs - waarbij een bedrag hoort van 10.000 euro - kan iedereen tot 22 september online een stem uitbrengen.
Tekst gaat door onder illustratie.
Illustratie: Europa Nostra.
Villa Ockenburgh
Landgoed Ockenburgh werd in 1654 aangelegd. Het was jarenlang in bezit van particulieren. In 1931 werd het landgoed en de villa door de gemeente Den Haag aangekocht. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de villa de functie van jeugdherberg. Die sloot in 1996, waarna het lange tijd niet lukte om een nieuwe bestemming te vinden. De villa verpauperde, tot in 2012 een groep buurtbewoners het plan bedacht om de buitenplaats te verbouwen tot ontmoetingsplaats.
In 2015 werd de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) opgericht. In de jaren daarna hebben honderden vrijwilligers meegeholpen om de villa op te knappen. Ook werd een activiteitenprogramma opgezet met concerten, theater, films, lezingen, themawandelingen, kerstmarkten en meer. Sinds 2018 is SHBO eigenaar van de buitenplaats.